Van isolatie tot sluipverbruik: energie besparen in uw woning.

Credit Linked Beheer duikt in de cijfers omtrent energieverbruik: wat maakt een woning energiezuinig en waar kunt u nog besparen op uw verbruik binnenshuis?

De energieprijzen zijn hard gestegen en besparen op de energierekening is razend populair. Ook bij Credit Linked Beheer vinden we het belangrijk om te streven naar woningen die duurzaam en energiezuinig zijn. Wat doet ons bedrijf eigenlijk om dit te realiseren? Wat kunt u zelf nog doen om op uw energieverbruik te besparen? We zetten verschillende opties voor u uiteen en geven inzicht in de voordelen die u uit energiebesparende maatregelen kunt halen.

Duurzame nieuwbouw 

Een belangrijke stap naar een lagere energierekening voor zoveel mogelijk huishoudens in Nederland is een groter aanbod aan duurzame en energiezuinige woningen. De fondsen beheerd door Credit Linked Beheer kopen nieuwbouwprojecten enkel aan wanneer ze aan strenge eisen voldoen wat betreft de energieprestatie. Sinds 1 januari 2021 is het zelfs verplicht om bij de aanvraag van een bouwvergunning te voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). BENG stelt onder andere voorwaarden aan de maximale energiebehoefte in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar, het maximale primair fossiel energiegebruik en het minimale aandeel hernieuwbare energie.

Het verduurzamen van particuliere woningen

Wie zijn eigen huis wenst te transformeren naar een energiezuinige woning kan op steun van de overheid rekenen in de vorm van directe en indirecte subsidies. Vanaf 1 januari 2022 gelden er nieuwe subsidieregels voor deze verduurzaming. Waar men eerst 20% van de kosten vergoed kreeg bij het uitvoeren van twee verduurzamingsmaatregelen, is dat nu 30%. Deze subsidie geldt onder andere voor het isoleren van een woning (o.a. vloer-, dak- spouwmuurisolatie of HR++ glas) en voor de aanschaf van een warmtepomp of hybride warmtepomp. Dit staat in lijn met de doelstelling van de overheid om alle woningen in Nederland in 2050 zonder aardgas te kunnen verwarmen.

Voor zonnepanelen is er geen directe subsidie meer, maar sinds 2022 kunt u wel gebruik maken van de nieuwe BTW-regeling. Dit komt neer op een korting van 21%, die na de installatie in drie termijnen wordt terugbetaald. In sommige gemeentes en provincies bestaan daarnaast extra subsidies of leningen die u voor de aanschaf van zonnepanelen kunt aanvragen. Via de energiesubsidiewijzer is te achterhalen of dit in uw gemeente ook van toepassing is.

Het energielabel van uw woning

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is het verplicht om een geldig energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit is een indicatie van de hoeveelheid fossiele energie die de woning per jaar verbruikt. Gas wordt voor dit label omgerekend van m³ naar kWh en weergegeven in verbruik per m². Een woning van het label A verbruikt gemiddeld 160 kWh aan energie per m², terwijl een woning met label E al meer dan twee keer zoveel energie nodig heeft (335 kWh/m²). Het verbruik van huishoudelijke apparatuur is hierin niet meegenomen. Via energielabel.nl kunt u nagaan welk energielabel uw eigen woning heeft en waar nog ruimte is voor verbetering.

Bron: lente-akkoord.nl

Het energielabel van uw huishoudelijke apparatuur

Energielabels huishoudelijke apparatuur

Niet alleen woningen, maar ook veel huishoudelijke apparaten krijgen energielabels.  Het gebruik van energiezuinige apparaten kan al snel een effect op uw energierekening hebben.

Coolblue rekende uit dat een wasmachine met groen energielabel A ongeveer 99 kWh verbruikt per jaar, terwijl een machine met rood energielabel F meer dan het dubbele verbruikt (194 kWh). De gemiddelde elektriciteitsprijs ligt in juli 2022 tussen de € 0,50 en € 0,70 per kWh. Een wasmachine met label F vervangen voor een machine met label A zou dus tussen de € 50,- en € 70,- op jaarbasis kunnen opleveren.

Zuinige energielabels hebben het meeste effect bij de grote energieverbruikers in uw huis. Dit zijn naast wasmachines onder andere wasdrogers, vaatwassers, grote computer- en Tv-schermen, koelkasten en vriezers. Voor deze blog vergeleken we modellen met een geel label met modellen met een groen label en maakten we een raming van het verschil in energiekosten, zie afbeelding rechts.

*Voor de berekening is gekeken naar het jaarlijkse energieverbruik getoond op energielabels van twee willekeurige producten met een vergelijkbare capaciteit. Bij elke vergelijking is een verschil van minstens twee klassen gebruikt (bijvoorbeeld C en A, of B en A++). Om de jaarlijkse kosten te berekenen is het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden (4 personen) aangehouden. De berekening is een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Apparatuur met een hoger energielabel is vaak duurder in aanschaf, maar verbruikt veel minder energie. Huishoudelijke apparaten gaan in de basis meerdere jaren mee. Door het lagere energieverbruik tijdens deze periode zijn de daadwerkelijke kosten uiteindelijk minder dan bij een product met een lager energielabel. Op de lange termijn kan dit honderden euro’s besparing opleveren.

In ons voorbeeld kost de wasdroger met energielabel B € 438,00. Een wasdroger van hetzelfde merk met een gelijkwaardige capaciteit met energielabel A++ staat te koop voor € 589,00. Met een besparing van gemiddeld 175 euro per jaar aan energiekosten, is het prijsverschil binnen één jaar weer terugverdiend.

Sluipverbruik: apparaten met een stand-by modus

Niet alle apparaten staan daadwerkelijk uit wanneer u ze niet gebruikt. Vooral oudere elektronica kan onopgemerkt veel energie verbruiken terwijl het apparaat (soms onbewust) op de stand-by modus staat. Sluipverbruik belandde zelfs op de agenda van de EU, die de regels in 2017 voor het laatst heeft aangescherpt. Voor nieuwe apparatuur geldt een maximum hoeveelheid stroom die het apparaat mag verbruiken in de stand-by modus of wanneer deze volledig uitgeschakeld is. Deze nieuwe regels hebben ervoor gezorgd dat in Europa inmiddels voor € 25 miljard per jaar aan energie wordt bespaard, maar er valt nog meer te bezuinigen op dit vlak.

Het gemiddelde sluipverbruik per huishouden ligt volgens United Consumers nog altijd op ongeveer 450 kWh per jaar. Met de huidige elektriciteitsprijzen is dat al snel een bedrag van zo’n € 200,00 tot € 300,00. De grootste sluipverbruikers zijn computers met randapparatuur, elektrische boilers, de kokend water kraan, game consoles en internetmodems.

Om na te gaan of een apparaat energie verbruikt buiten het actieve gebruik, kunt u op een aantal factoren letten: sluipverbruikers hebben een stand-by lampje, een display met bijvoorbeeld de tijd of andere informatie, ze maken geluid of zijn warm. Het kan zijn dat deze apparaten er langer over doen om op te starten, of opnieuw moeten worden ingesteld als de stekker eruit is geweest.

Sluipverbruik is te voorkomen door de stekker van een apparaat eruit te trekken wanneer u het voor langere tijd niet gaat gebruiken. Ook stekkerdozen met schakelaars zijn een optie, zodat u met één druk op de knop het sluipverbruik van uw apparaat kunt uitschakelen wanneer u bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Efficiënt omgaan met uw thermostaat

Over het instellen van de thermostaat wordt veel discussie gevoerd. Bespaart u de meeste energie wanneer u de verwarming helemaal uitdraait ’s nachts of als u er niet bent, of is het juist beter om de temperatuur constant te houden? Slim omgaan met uw thermostaat kan u behoorlijk wat energieverbruik schelen, maar wanneer u de verkeerde methode aanhoudt loopt u juist het risico dat u meer gaat betalen.

Uiteindelijk verschilt het antwoord op deze vraag per huis en soort verwarming. Voor de meeste huizen is de meest energiezuinige temperatuur voor ’s nachts 15 graden Celsius, maar dit geldt bijvoorbeeld niet voor duurzame en goed geïsoleerde woningen. Wanneer u over een vloerverwarming beschikt is het voordeliger om de thermostaat ’s nachts op 17 graden te zetten. Een vloerverwarming doet er namelijk een stuk langer over om het huis op te warmen en zal daarom meer energie verbruiken als het huis meerdere graden moet worden opgewarmd.

Minder CO2 uitstoot

Duurzaam en spaarzaam met uw energieverbruik omgaan scheelt u niet alleen honderden euro’s per jaar, het is ook goed voor de vermindering van CO2 uitstoot. Zo kunnen we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Nederlandse huishoudens verbruikten in de winter van ‘21/’22 maar liefst 15% minder gas. Dat kwam niet alleen door de relatief zachte winter, maar ook door de beslissing die veel van ons namen om zuiniger met energie om te gaan als gevolg van de stijgende prijzen. Wanneer we ons allemaal wat bewuster worden van ons energieverbruik, kan dit dus zeker een belangrijk verschil maken.