Waarom vastgoed nú een veilige haven is in het Trump-tijdperk
Sinds Donald Trump begin dit jaar opnieuw het Witte Huis betrad, is de wereld opnieuw in een andere versnelling gekomen. Zijn handelsbeleid – met stevige invoerheffingen op onder andere Chinese producten en Europese goederen – heeft wereldwijd zorgen opgeroepen. Tegelijkertijd zijn de beurzen wereldwijd fors gedaald, mede door onzekerheid rond rente, geopolitiek en mogelijke vergeldingsmaatregelen. In dit klimaat zoeken steeds meer beleggers naar stabiliteit. Die vinden ze opvallend vaak in vastgoed – ook in Nederland.

1) Beurzen onder druk, volatiliteit omhoog

De hernieuwde ‘America First’-koers van Trump leidt tot spanning op de financiële markten. De recente correcties op Wall Street en de scherpe daling van tech-aandelen laten zien hoe gevoelig beleggers zijn voor beleidsveranderingen. In zulke periodes van hoge volatiliteit is vastgoed – met zijn tastbare waarde en stabiele kasstromen – historisch gezien een veilige haven. Voor beleggers betekent dit: minder afhankelijkheid van grillige aandelenmarkten en meer focus op langetermijnrendement.

2) Vastgoed beschermt tegen inflatie

Trumps economische beleid is gericht op nationale productie en minder afhankelijkheid van import. Dit jaagt de binnenlandse inflatie aan, en die effecten kunnen wereldwijd voelbaar zijn, ook in Europa. Huurcontracten, zeker in commerciële of professionele woningverhuur, zijn vaak deels geïndexeerd. Daardoor biedt vastgoed een natuurlijke bescherming tegen inflatie: stijgende prijzen vertalen zich op termijn in stijgende huurinkomsten. 

3) Vlucht naar Europese stabiliteit

Met geopolitieke spanningen in Azië, toenemende handelsoorlogen en politieke instabiliteit in de VS zelf, kijkt internationaal kapitaal steeds vaker naar relatief rustige markten zoals Nederland. De Nederlandse woningmarkt – met structurele schaarste, goede huurdersbescherming en solide huurvraag – blijft aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar veiligheid en voorspelbaarheid. 

4) Financiering blijft relatief gunstig in Europa

Terwijl de Amerikaanse rente mogelijk opnieuw omhooggaat onder druk van inflatie, blijft de Europese Centrale Bank voorlopig terughoudend. Dit zorgt ervoor dat financiering in Nederland vooralsnog relatief betaalbaar blijft, zeker in vergelijking met de VS. Dat vergroot het rendementspotentieel van vastgoedfondsen en maakt hefboomfinanciering nog steeds interessant. 
 

5) Niet alle vastgoedbeleggingen zijn hetzelfde

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Beursgenoteerde fondsen – zoals REITs (Real Estate Investment Funds) – bewegen direct mee met het sentiment op de aandelenmarkten. Dus ook al zit er vastgoed achter, de waardering kan alsnog sterk fluctueren op basis van beursnieuws, renteverwachtingen of geopolitieke onzekerheid.  Niet-beursgenoteerde fondsen, zoals de woningfondsen van CLB, kennen die dagelijkse volatiliteit niet. De waardeontwikkeling is gebaseerd op de onderliggende vastgoedportefeuille en de huurinkomsten – niet op speculatie of beurskoersen. Dat maakt deze fondsen extra aantrekkelijk in een tijd waarin de beurs onder druk staat en beleggers op zoek zijn naar stabiliteit en voorspelbaarheid. 

Dit is een reclame-uiting. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Lees het prospectus en het essentiële informatiedocument (EID) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Beleggen in vastgoedfondsen kent risico’s, zoals waardedalingen, beperkte verhandelbaarheid en afhankelijkheid van huurinkomsten. De waarde van uw belegging kan fluctueren, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen.”

Download de CLB Woningfonds brochure

    Brochure aanvragen


    Call Now Button