Een kijkje in de keuken bij drie bijzondere nieuwbouwprojecten

Nico Vegt en Marius Boersen vertellen over hun werk als Projectmanager Vastgoed bij de realisatie van drie nieuwbouwprojecten die door Credit Linked Beheer worden beheerd.

Een nieuwe emissie voor een fonds gaat van start, het investeren kan beginnen. Participanten schrijven in, geld wordt gestort en de afdeling Vastgoed – team Acquisitie kan van start. Maar wat gebeurt er daarna? We nemen een kijkje in de keuken bij de afdeling Vastgoed – team Realisatie, waar aankopen worden omgezet in stenen en lege kavels worden getransformeerd in duurzame en rendabele huurwoningen.

Nico Vegt - Projectleider Vastgoed bij Credit Linked Beheer

Nico Vegt

Marius Boersen - Projectleider Vastgoed bij Credit Linked Beheer

Marius Boersen

De keuken van Team Realisatie

“Binnen de afdeling Vastgoed hebben we vier teams: Acquisitie, Realisatie, Verhuur en Beheer. Wij zijn het tweede station,” vertelt Nico, nu ruim een jaar werkzaam bij Credit Linked Beheer als Projectmanager Vastgoed. “Nadat de afdeling Acquisitie een aankoop in hoofdlijnen met de betrokken partijen heeft vastgelegd, nemen wij het stokje over. We leggen contact met de ontwikkelaar en de bouwer en bereiden vervolgens met z’n allen de koop- en aanneemovereenkomsten voor. Na ondertekening  door de betrokken partijen zorgen we ervoor dat het project wordt gerealiseerd zoals we dat hebben afgesproken. Onze taak stopt na de sleuteloverdracht, met een oplevering die picobello is en de overdracht aan Credit Linked Vastgoed Beheer. Ongeveer vijf maanden voor de oplevering worden de collega’s van team Verhuur ingeschakeld om de verhuur te starten. Een week na de oplevering kunnen de huurders de woning betrekken.”

“Vaak halen we wanden of deuren weg om meer ruimte en licht te creëren. Less is more. Met het bijkomend voordeel dat het dan ook minder kost.” – Marius

Projectmanagers krijgen bij elk nieuwbouwproject een flink takenpakket op hun bord. Van het onderhouden van een netwerk aan bouwers en ontwikkelaars tot het doorspitten van dikke projectdossiers. Nico, Marius en hun collega’s zorgen er niet alleen voor dat alles netjes en volgens gemaakte afspraken verloopt, maar leveren vaak zelf ook een bijdrage aan de indeling en inrichting van een project/woning.

Marius: “Tijdens de realisatiefase kijken we ook naar de plattegronden. Met regelmaat vragen wij een architect om zaken aan te passen. Vaak halen we wanden of deuren weg om meer ruimte en licht te creëren. Less is more. Met het bijkomend voordeel dat het dan ook minder kost.”

We spraken met Nico en Marius over hun werkzaamheden bij drie bijzondere nieuwbouwprojecten die momenteel worden gerealiseerd.

Het Palet in Alkmaar (Huurwoningen Nederland Fonds III)

nieuwbouwprojecten

Op 14 februari dit jaar tekende Directeur Vastgoed Hans Reijersen van Buuren samen met projectontwikkelaar Van Wijnen de intentieovereenkomst voor de aankoop van een woontoren binnen Het Palet, een woonproject aan de Picassolaan in Alkmaar. De woontoren omvat 65 appartementen die zijn bestemd voor de verhuur. De intentieovereenkomst werd getekend namens het nieuwe Huurwoningen Nederland Fonds III, waarvan de eerste emissie binnenkort weer open gaat voor inschrijvingen.

Inmiddels ligt Het Palet bij Marius op zijn bureau en zet hij de eerste stappen voor een soepele realisatiefase. “Allereerst oriënteer ik me op een project. Wat voor project heb ik precies in mijn handen? Wat staat er in die intentieovereenkomst? De koopsom is belangrijk, maar ik wil ook weten wat we precies kopen. Welk perceel is van ons? Hoe groot is dat perceel? Wat ligt ernaast? In het geval van Het Palet is dat een provinciale weg, wat enige geluidshinder met zich mee kan brengen. Er wordt daarom een ‘dove gevel’ gebouwd. Dat is een speciale geluidswerende gevel waar de ramen bijvoorbeeld niet open kunnen. Ik controleer nu al extra goed hoe ze dat precies hebben aangepakt  en of dat goed werkt.”

Met Het Palet breidt Credit Linked Beheer het huuraanbod in Noord-Holland verder uit. Volgens Marius is Alkmaar een hele mooie stad om in nieuwbouwprojecten te investeren. “Alkmaar is een boeiende stad omdat je er een bestaande structuur hebt van wonen en werken. Je weet dat daar een breed publiek aanwezig is, geïnteresseerd in het huren van een woning. In de dorpen eromheen  is er weinig mogelijkheid om te bouwen, dus je krijgt vanzelf een trek naar de grotere stad. Daarnaast heeft Alkmaar ook cultureel erfgoed, zoals bijvoorbeeld de kaasmarkt.”

Credit Linked Beheer exploiteert huurwoningen circa tien jaar. Ook dat heeft Marius tijdens de realisatiefase al in zijn achterhoofd. “Als wij keuzes hebben gemaakt bij team Realisatie die leiden tot hogere kosten in de exploitatiefase, dan doen we het niet goed. Bij Het Palet hebben we bijvoorbeeld gekeken naar het onderhoud van de woontoren. Ook als je op de tiende verdieping woont, wil je graag dat je gevel en ruiten schoon zijn. In het aanvankelijke plan van het project was daar nog geen rekening mee gehouden. Er kon geen stellage naast het pand komen om de ramen te wassen. Wij hebben dat aangekaart en nu is daar wel een oplossing voor bedacht: het gebouw is iets opgeschoven, waardoor men er straks vanaf de begane grond van alle kanten bij kan.”

“Bij Het Palet wordt er natuur-inclusief gebouwd. Dit betekent dat de nieuwbouw geen afbreuk doet aan de bestaande natuur, maar daar juist iets extra’s aan toevoegt. Bijvoorbeeld in de vorm van extra groen op de daken en bijenhotels.” – Marius

Uiteraard wordt er ook aan de verre toekomst gedacht, als de woningen weer worden verkocht. “Alkmaar is een zeer plezierige locatie om een eigen woning te hebben. We verwachten alle woningen vlot te kunnen verhuren. Daarnaast zal het over tien jaar waarschijnlijk ook voor een opvolgende koper nog een aantrekkelijk product zijn.”

Zoals nagenoeg alle nieuwbouwprojecten aangekocht door de fondsen die door Credit Linked Beheer worden beheerd, wordt ook Het Palet op duurzame en milieuvriendelijke wijze gebouwd. “Dat betekent niet alleen dat het een energiezuinige woning is in de exploitatiefase, maar ook in de ontwerp- en bouwfase,” legt Marius uit. “We spreken dan specifiek over de BENG eisen. Bij Het Palet gaan we zelfs nog een stapje verder en wordt er ook natuur-inclusief gebouwd. Dit betekent dat de nieuwbouw geen afbreuk doet aan de bestaande natuur, maar daar juist iets extra’s aan toevoegt. Bijvoorbeeld in de vorm van extra groen op de daken en balkons, of het plaatsen van vogelkastjes en bijenhotels.”

Langs de groene Poldervaart in Schiedam is inmiddels een bijzonder nieuwbouwproject gerealiseerd: Park Harga. Het Ecowoningen Fonds heeft dertig grondgebonden eengezinswoningen van het project aangekocht. De bouw ging in het laatste kwartaal van 2021 van start en wordt 23 maart opgeleverd: een ongelofelijk snel bouwproces volgens een bijzondere innovatieve methode.

“De woningen in Park Harga (een ontwikkeling van VolkerWessels Vastgoed) zijn industrieel geproduceerd,” vertelt Nico, die het project sinds begin vorig jaar onder zijn hoede heeft. “Dat is een concept van MorgenWonen, een van de woonvariaties van VolkerWessels.  De woningen worden binnen de fabrieken van VolkerWessels geproduceerd. En worden op locatie in één dag geassembleerd waarna de woningen worden afgebouwd. Binnen een dag staat het huis en is het wind- en waterdicht.

De industrieel geproduceerde woningen hebben een belangrijk aandeel in een duurzamere en efficiëntere toekomst voor de bouw, omdat deze methode het bouwproces aanzienlijk verkort. In het coalitieakkoord van de nieuwe regering wordt industrieel bouwen dan ook specifiek genoemd als een post waar meer geld naartoe moet.

Nico: “Je ziet dat er een efficiëntieslag in de bouw gemaakt moet worden met de schaarste aan materialen en mensen. Industrieel bouwen kan daar een oplossing voor zijn. Je bouwt sneller en reduceert het afval op de bouwplaats tot een minimum. Op de bouwplaats in Schiedam ligt praktisch geen snipper op de grond, omdat er niet gezaagd, gemetseld of geboord hoeft te worden.”

Park Harga is niet alleen gebouwd volgens een innovatief concept, het is ook een groen verklaard project, waardoor er binnen het fonds een belastingvoordeel geldt voor participanten. Nico: “Nieuwbouwprojecten worden groen verklaard als ze aan verschillende duurzaamheidseisen voldoen en milieuvriendelijk worden gebouwd. Dat betekent bijvoorbeeld dat het hout van goede komaf moet zijn en het FSC-keurmerk draagt. De woningen in Park Harga zijn daarnaast ook zeer energiezuinig. Er is gebouwd met triple glas, zonnepanelen en warmtepompen.”

“Ik probeer me altijd voor te stellen hoe het is om daar te wonen.” – Nico

Omdat het ontwerpproces al afgerond was bij aankoop had Nico beperkte inspraak op het ontwerp van het project. Toch heeft hij bij Park Harga iets laten wijzigen. “Ik probeer me altijd voor te stellen hoe het is om daar te wonen. Bij Park Harga kwamen we tot de conclusie dat een paar tuinpaden niet heel praktisch waren ingetekend. Die hebben we een andere richting op gelegd, zodat je gemakkelijker met je fiets bij het schuurtje in de achtertuin komt. Het zijn kleine details die het net wat prettiger maken om daar te wonen. Als Projectmanager is het supergaaf om daar zo over na te denken.”

Aan de rand van de Randstad wordt momenteel hard gebouwd aan een woontoren met prachtig uitzicht op het IJmeer en de skyline van Amsterdam. De Homerustoren in Almere Poort bestaat uit 91 huurwoningen over twaalf verdiepingen tot aan een hoogte van bijna veertig meter. “Dit zijn betaalbare woningen in een supermooie omgeving. Het is een perfecte plek voor mensen voor wie Amsterdam niet meer betaalbaar is,” vertelt Marius, Projectmanager van het imposante gebouw. “Je hebt alles op één verdieping, alle voorzieningen liggen om de hoek en je kunt je auto er heel makkelijk kwijt.” Ook bij de Homerustoren heeft Marius veel aandacht besteed aan het wooncomfort van de toekomstige huurders.

Marius: “Toen ik het project overgedragen kreeg vanuit team Acquisitie zag ik meteen een enorme hoeveelheid glas in het ontwerp. Dat is heel mooi en geeft veel licht en ruimte, maar in de warmere periodes van het jaar veroorzaakt dat ook veel warmtelast. We hebben de aannemer daar onderzoek naar laten doen.

“Toen bleek inderdaad dat de woning in de zomer veel te warm zou zijn. We hebben de aannemer daarom gevraagd om voorbereidingen te treffen voor het plaatsen van screens (zonneschermen, red.). Uiteindelijk zijn die screens ook op de zuid- en westgevel geplaatst. Het resultaat is dat we in de exploitatiefase een stuk minder klachten zullen hebben.”

Wonen in de Homerustoren is nog mogelijk. Op de website wonenopdezeplek.nl kun je je interesse aangeven. Via onze nieuwsbrief ontvang je dan een bericht ontvangt zodra de verhuur van start gaat.

Wat vinden Marius en Nico eigenlijk het mooiste aan hun baan als Projectmanager bij Credit Linked Beheer?

Nico: “Ik houd heel erg van het organiseren en ben er graag zeker van dat alles klopt. Om een project zo efficiënt mogelijk te managen, werk ik het liefst digitaal. Dat werkt een stuk fijner dan het doorspitten van stapels papieren dossiers. Ik ben gelukkig wanneer er aan het einde van de rit een fantastisch mooi nieuwbouwproject staat.”

Marius: “Voor mij is dat het contact met de mensen. Dat kunnen buurtbewoners zijn, maar ook medewerkers van een bouwer of de gemeente. Al die contacten die je legt tijdens de gehele realisatiefase, daar haal ik de meeste energie uit.”

Blog: maart 2022